Sporten met koorts slim? En hoe werkt koorts?
Is sporten met koorts verstandig? En waarom wil je lichaam het liefst naar bed als je een serieuze verhoging hebt?
In dit artikel vertel ik je over het nut van koorts, waarom je veel wilt slapen en of je beter wel of niet kunt sporten. Ook krijg je antwoord op de vraag of sporten verstandig is als je verkouden bent.
Luister ook naar: Serieus over eiwitten en trainen met koorts (Spotify of Apple Podcasts)
Koorts – het brandende antwoord op indringers
Je hebt officieel koorts vanaf 37.2 graden Celsius. In de hypothalamus, een gebied in je hersenen, zit het temperatuur-regelcentrum. Dit centrum reageert razendsnel als je het warm krijgt door te sporten. Er gaat meer bloed naar je huid en zweet verschijnt, zodat het lichaam kan afkoelen. Ook als je het koud krijgt gebeurt er van alles om de belangrijkste organen warm te houden.
Wanneer er onbekende en schadelijke indringers in je lijf komen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, worden er stofjes geproduceerd die tegen het regelcentrum in de hersenen zeggen: “gooi die temperatuur omhoog, we moeten deze ongewenste indringers verdrijven”.
Hoe werkt koorts? 2 belangrijke functies
De belangrijkste reden van koorts vertel ik je na de bekendste: een hogere lichaamstemperatuur vermindert de ziekmakende werking van sommige virussen en bacteriën. Sommige, maar zeker niet allemaal. Wist je dat je lichaam de temperatuur vooral verhoogt om veel effectiever te kunnen werken? Je stofwisseling neemt voor iedere stijging van 1 graden Celsius met 10% toe. Cellen kunnen sneller bewegen, witte bloedlichaampjes worden versneld geproduceerd, alle reacties in je lichaam gaan op een hoger tempo. Het resultaat is dat de verdediging tegen deze indringers veel sneller opgang komt en je lichaam sneller herstelt.
De toename van je stofwisseling vraagt uiteraard om veel meer energie dan normaal. Dit is daarom, denk ik, ook de reden dat je lichaam het liefst slapend in bed ligt. Op die manier kan alle energie gebruikt worden om de schadelijke indringers te verdrijven.
Lees ook: Cholesterol verlagen door bewegen en voeding.
Wel of niet sporten met koorts of verkoudheid?
De koortsreactie van je lichaam is erg slim om zo snel mogelijk van boze indringers af te komen. Zoals je leest stijgt het energieverbruik enorm en je lijf gebruikt deze het liefst om te herstellen. Mijn persoonlijke mening is om naar je lijf te luisteren en daarom niet te sporten.
“Hoe zit het dan met een verkoudheid? Want ik heb altijd gehoord dat je door sport sneller opknapt?” Bij een milde verkoudheid of iets anders wat niet gerelateerd is aan serieuze koorts, kan sport inderdaad helpen om sneller te genezen, mits je niet te intensief traint. Dat zit zo: wanneer je sport, tot iets boven je huidige belastbaarheid, beschadigen sommige spiercellen. Om deze schade te herstellen reageert je lichaam als eerste met een ontstekingsreactie. Deze reactie trekt een hoop witte bloedcellen aan om de schade te repareren. Om er zeker van te zijn dat de ontsteking wordt geremd en de schade gerepareerd stuurt je lijf altijd meer witte bloedcellen naar de plek des onheils dan nodig. Daardoor blijven er na reparatie extra witte bloedcellen in je bloed. Dit zijn precies de cellen die kunnen helpen bij de bestrijding van ziektes en ongewenste indringers. In het geval van een milde verkoudheid en dergelijke kan lichtjes sporten daarom daadwerkelijk helpen.
Luister vooral goed naar je lichaam en blijf bij twijfel thuis. Koorts is topsport.
Wist je dat sport zorgt voor minder kans op ziek worden?
Sporten en krachttraining in het bijzonder zorgen er letterlijk voor dat je minder kans hebt om ziek en verkouden te worden. De reden is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt hierboven gelezen dat er na een effectieve trainingssessie extra bescherm cellen (witte bloedcellen) in je bloed circuleren. Als er een schadelijke indringer in je lichaam komt, staat er direct een legertje klaar om deze uit te schakelen. Sporten verhoogt letterlijk je immuunsysteem. Mits je traint met een effectief trainingsplan natuurlijk.
Lees ook: buikvet kwijtraken na je 50e
Train met een slim schema en boost je immuunsysteem
Bij slim trainen kunnen we je goed helpen. Met onze app Serieus Fitness Lab heb je de personal trainer in je broekzak. Voor iedere doestelling en ieders niveau hebben we een passend trainingsplan. Alles wat je doet houdt de app voor je bij en iedere training word je weer uitgedaagd. En wat denk je? Een jaar onze app is goedkoper dan een uurtje personal training. Test 7 dagen gratis en boost je immuunsysteem, naast al het andere goede van krachttraining natuurlijk.
Lees ook: 7 redenen om aan krachttraining te doen.
Veelgestelde vragen over sporten met koorts
Kan ik sporten met verhoging?
Het is beter om niet te sporten als je verhoging hebt. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Sporten kan je herstel vertragen en soms je gezondheid verder verslechteren. Bovendien kan inspanning met verhoging het risico op uitdroging en andere complicaties vergroten.
Is het goed om te sporten als je ziek bent?
Nee, als je ziek bent, heeft je lichaam rust nodig om te herstellen. Sporten kan de symptomen verergeren en het herstelproces vertragen. Luister naar je lichaam en geef het de kans om te vechten tegen de ziekte.
Hoe lang niet hardlopen na koorts?
Wacht tot je minstens 24 tot 48 uur koortsvrij bent voordat je weer gaat hardlopen. Begin rustig aan en luister goed naar je lichaam. Het is belangrijk om niet te snel weer volle inspanning te leveren, omdat je immuunsysteem nog herstellende kan zijn.
Kun je sporten met griep?
Nee, sporten met de griep is niet aan te raden. Je lichaam heeft rust nodig om te vechten tegen de infectie en te herstellen. Het sporten kan bovendien de kans op verspreiding van het virus naar anderen vergroten.
Welke temperatuur niet meer sporten?
Als algemene regel geldt: bij een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger, moet je niet sporten. Je lichaam heeft dan rust nodig om te herstellen. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen voordat je de draad van je trainingsroutine weer oppakt.
NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS
Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.