Gezondheid
Afvallen

Buikvet kwijtraken na je 50e – 7 tips

Door Sander Kers23 februari 2024 4 minEnglish 🇺🇸

50 plus persoon verliest blijvend vet door buikvet te verbranden

Buikvet verbranden en blijvend verliezen doe je zo

Buikvet kwijtraken op je 50ste is een uitdaging. In dit artikel geef ik je 7 tips om blijvend buikvet te verliezen. Eerlijk is eerlijk, het is geen makkelijke wedstrijd, maar met een goed fitness schema, voedingsplan én discipline ga jij de wedstrijd winnen.

Naarmate we ouder worden, verandert onze stofwisseling en wordt het moeilijker om gewicht te verliezen, vooral rond de buik. Dit artikel gaat dieper in op wat buikvet precies is en je krijgt 7 effectieve tips om het blijvend te verminderen.

Luister ook: Serieus (over) ouder worden (Spotify of Apple Podcasts)

Wat is Buikvet en hoe verbrand je het?

Buikvet is een combinatie van onderhuids vet en visceraal vet. Visceraal vet is het vet dat zich ophoopt rond de middel en belangrijke organen omringt zoals de lever, maag en darmen. Dit type vet is bijzonder schadelijk omdat het geassocieerd wordt met verschillende gezondheidsrisico's, waaronder hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Naast de gezondheidsrisico's kan een teveel aan buikvet ook invloed hebben op het zelfvertrouwen en het algemeen welzijn.

Gelukkig kun je vet dat gekomen is ook weer verbanden. Plaatselijk buikvet verbranden is helaas een utopie. Je lichaam kiest zelf waar ze het vet als eerste vandaan haalt. Je hebt wel een grote kans dat ze begint bij haar grootste voorraad (buik). Een buikspierkwartier zorgt overigens minder snel voor buikvet afname dan 15 minuten cardio. De combinatie krachttraining en cardio is serieus de sterkste combinatie om buikvet blijvend te verliezen.

Lees ook: zo werkt afvallen als je eenmaal bent aangekomen.

vrouw die aan krachttraining doet om buikvet te verbranden

7 Tips om Buikvet te Verbranden na je 50ste

Als je 50 plus bent en buikvet wil verbranden hoef je niet te denken dat dit een onmogelijke missie is. Integendeel, je kunt net zo strak worden als je wilt. Alleen moet je beschikken over een ijzeren discipline en realistisch zijn in het tijdstraject. Als je gemiddeld een halve tot een hele kilo per maand verliest, dan ben je heel goed bezig. Denk nu niet dat dit langzaam is. Dit is snel en bijzonder effectief om tegelijkertijd ook aan je spiermassa te werken. Nu volgen 7 supertips om effectief en blijvend buikvet te verbranden.

Lees ook: Spieropbouw na je 50e – feiten en tips voor senioren.

1. Focus op Voeding

Op elke leeftijd is voeding een cruciale factor bij het verliezen van gewicht, maar na je 50ste wordt het nog belangrijker. Verminder de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en transvetten. Richt je op een gebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, volkorenproducten, eiwitten (lees de volgende tip waarom) en gezonde vetten. Eigenlijk precies wat de schijf van 5 zegt. Zelf ben ik geen voorstander van het bijhouden van een calorieënlogboek, maar dit kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen. Start met een voedingspatroon waarvan jij denkt dat je hiermee gewicht gaat verliezen. Ben je na 2 weken nog niet afgevallen verlaag dan de hoeveelheid van iedere maaltijd een beetje. Meet zo iedere 2 weken. Beperk bovendien je alcohol gebruik, of nog beter drink je het helemaal niet. Dit scheelt een hele hoop calorieën.

Lees ook: Zo slecht is alcohol voor je spieren.

2. Voeg eiwitten en vet toe en kies voor volume voedsel. 

Eiwitten en vetten verhogen de afgifte van de verzadigingshormonen in je darmen. Daardoor zit je langer vol en heb je minder snel zin in eten. Kies bovendien voor voedingsbronnen met weinig calorieën, die wel veel volume van de maag in beslag nemen. Als je maag uitzet, neemt namelijk de afgifte van ghreline (honger) af. Water en producten met oplosbare vezels, denk aan groente, fruit en peulvruchten, zijn een slimme oplossing om het hongerhormoon te laten zwijgen.

3. Verhoog je Fysieke Activiteit als je buikvet wilt kwijtraken

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om buikvet te verliezen, vooral als je op een leeftijd van 50 plus bent. Je stofwisseling neemt namelijk af en de afname van dat dagelijkse energieverbruik moet je compenseren door meer te sporten. Combineer cardio-oefeningen zoals wandelen, zwemmen of fietsen met krachttraining om spiermassa op te bouwen en vet te verbranden. Spiermassa kost veel energie om op te bouwen en te onderhouden. Op die manier verhoog je de stofwisseling tot het niveau van misschien wel een 30-jarige. Het komt bovendien in ieder wetenschappelijk onderzoek naar voren: krachttraining in combinatie met een aangepast dieet is veel effectiever om langdurig af te vallen dan enkel aangepast dieet.

Lees ook: krachttraining en cardio helpt cholesterol te verminderen.

4. Train met een slim schema om vet te verbranden

Als je zomaar wat doet, zul je nooit blijvend buikvet kwijtraken. Train met een serieus plan dat bij je niveau en agenda past. Wij hebben als doelstelling om 50.000 mensen te helpen met blijvend gewicht verliezen en hebben hiervoor een app ontwikkeld. Voor de prijs van 1 uur personal training heb je een heel jaar de personal trainer op zak. In onze fitness app vind je ruim 100 schema’s om spiermassa op te bouwen én vet te verliezen. Kies als beginner voor de doelstelling feel energised en als gevorderde voor get lean of get fit voor de beste resultaten. Start nu en download de app, die je uiteraard eerst gratis kunt testen.

sporten zorgt voor vet verbranden en blijvend vetverlies

5. Slaap minstens 7 uur per nacht

Een goede nachtrust is cruciaal voor gewichtsverlies. Slaapgebrek wordt geassocieerd met lagere waarden voor leptine en hogere voor ghreline. Dat betekent honger vanaf de start van de dag. Door voldoende te slapen komen deze hormonen in evenwicht en blijven de leptine levels hoog (die zorgen voor een verzadigd gevoel) en ghreline (honger) laag. De wedstrijd van die dag is meteen een stuk makkelijker. Kortom sleep iedere nacht minstens 7 tot 8 uur en je verliest niet alleen buikvet, maar voelt je ook direct een stuk fitter.

Lees ook: 5 kilo afvallen - zo verlies je blijvend gewicht.

6. Verminder Stress

Verminder stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch neem ik hem op in deze lijst. Chronische stress kan namelijk leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. Voor iedereen is het verminderen van stress een persoonlijke zoektocht. Een aantal tips die je zou kunnen proberen om stress te verminderen: slaap en sport meer, want dit zijn bij uitstek de meest effectieve manieren om stress te verlagen. Je kunt ook yoga of meditatie proberen. Het onderhouden van sociale contacten kan stress verlagend werken, maar in sommige gevallen werkt het averechts. Lekker naar buiten en de natuur in of ontspannen in de sauna helpt vaak ook. Mocht je blijvend last hebben van stress raden we je aan om contact met de huisarts op te nemen.

7. Drink water, koffie of thee als je vet wilt verbranden

Water is goed voor alles, zei mijn oma altijd. Dat is ook zo, want je lichaam kan niet zonder. Een ander voordeel van water, thee en in mindere mate koffie is dat het helpt om je maag gevuld te houden. Je maag zet uit, net zoals wanneer je water in een ballon laat wonen, en daardoor denkt ie dat hij vol zit en dempt het hongerhormoon. Met andere woorden, met deze 0 calorieën drank kun je je brein een beetje voor de gek houden en is de strijd tegen de kilo’s een stukje makkelijker.

Conclusie buikvet kwijtraken als je 50 plus bent

Het verliezen van buikvet na je 50ste vereist een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, krachttraining, voldoende slaap, stressbeheersing en hydratatie. Hoewel het een uitdaging kan zijn, is het bereiken van een gezonder gewicht en het verminderen van buikvet mogelijk met consistentie en toewijding. Begin met kleine, haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor langdurig succes. Het is ook raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen voordat je met een nieuw dieet- of oefenprogramma begint, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Start nu met een slim fitness plan om structureel vet te verliezen.

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download