Spiergroei

Spieropbouw na je 50e: feiten en tips voor senioren

Door Sander Kers8 september 2023 3 minEnglish 🇺🇸

Man van 50 die zijn spieren toont

Spieren opbouwen na je 50e. Een serieuze missie.

Leeftijd? Dat is maar een getal! Je spieren hebben geen idee hoeveel kaarsjes er op je laatste verjaardagstaart stonden.

Ja, het is een feit dat spiermassa en -kracht afnemen naarmate je ouder wordt. Maar wie zegt dat je die spiermassa niet kunt onderhouden of zelfs vergroten? Laten we die vergrijzende mythe eens serieus ontkrachten!

Luister ook: Serieus (over) ouder worden (Spotify of Apple Podcasts)

De Strijd tussen Jonge en Oude Spieren

Tussen je 20e en 40e piekt je spiermassa. Daarna, vooral na je 50e, neemt het met ongeveer 1-2% per jaar af. Niet alleen de spiermassa, maar ook de spierkracht daalt iets sneller. Met name de type II spiervezels, die de meeste kracht genereren, nemen af. Toch is het verhaal hier niet voorbij. De 'oudere garde' in de sportschool kan je vertellen dat opbouw mogelijk is, maar dat je er wel voor moet blijven werken.

Lees ook: buikvet kwijtraken als 50 plusser - 7 tips

Kun je Gespierder Worden als je Ouder wordt?

Een volmondig "ja"! Studies tonen aan dat zelfs bij mensen ouder dan 75 jaar de spieromvang en -kracht kunnen toenemen door een goed krachttrainingsprogramma. Hoewel het moeilijker wordt naarmate je ouder wordt, is het zeker niet onmogelijk. Je zult harder voor je spieropbouw moeten werken, dan toen je jong was. Dus ja, je kunt gespierder worden, ook na je 50e.

Jouw Ultieme Trainingsplan na 50

De sleutel ligt in frequentie en aanpassing. Oudere sporters moeten vaker naar de sportschool om hun spiermassa op peil te houden of op te bouwen. Maar let op: kwantiteit gaat niet boven kwaliteit. Een gericht krachttrainingsprogramma en een goede techniek is van vitaal belang. Train slim en leef hard, zoals we bij Serious Fitness Lab altijd zeggen.

Voeding: De Onzichtbare Helft van de Vergelijking

Naast frequent trainen, moeten ouderen meer eiwitten consumeren dan jongeren voor dezelfde anabole reactie—40 gram versus 20 gram. Dat betekent niet het aantal eiwitten op een dag, maar het aantal eiwitten per maaltijd. Het algemene advies om spieren op te bouwen is om te streven naar minimaal 1.6 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag. En vergeet de vitamines en mineralen niet die helpen bij het behouden van een goede botdichtheid!

Begin meteen: Download Serious Fitness Lab!

Je weet nu dat leeftijd slechts een nummer is en dat je spieren altijd klaar zijn voor een serieuze uitdaging. Dus waar wacht je nog op? In onze app, Serious Fitness Lab, vind je meer dan 75 spieropbouw schema's speciaal ontworpen voor senioren. Test ons 7 dagen gratis uit, en ervaar het zelf. Je kunt op elk moment opzeggen. Geen moeite, geen zorgen, maar wel serieus resultaat. Dat is een belofte die we serieus nemen!

Geloof in jezelf, geloof in je spieren, en laten we samen die sportschoenen aantrekken. Want bij Serious Fitness Lab, nemen we jouw fitnessdoelen serieus, ongeacht je leeftijd!

Veelgestelde Vragen voor opbouwen van spiermassa voor senioren

Kun je na je 60e nog spieren opbouwen?
Absoluut, het is een misvatting dat spieropbouw stopt na een bepaalde leeftijd. Hoewel het tempo van spiergroei kan vertragen, kun je met gerichte training en juiste voeding nog steeds indrukwekkende resultaten boeken.

Hoe vaak per week moet een senior trainen voor spieropbouw?
We raden aan om minstens 2-3 keer per week aan krachttraining te doen, afgewisseld met rustdagen voor optimaal herstel. Hoe consistent je traint, is vaak belangrijker dan hoe vaak je traint.

Hoe vaak krachttraining 50+?
Voor de 50-plussers geldt eveneens het advies van 2-5 keer per week krachttraining. Het is cruciaal om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust in te plannen voor herstel en spiergroei.

Hoe lang duurt het om een gespierd lichaam te krijgen?
Een gespierd lichaam krijg je niet van vandaag op morgen. Het is een proces dat maanden of zelfs jaren kan duren, afhankelijk van je startpunt en inzet. Geduld en consistentie zijn hier de sleutelwoorden.

Wat moet je eten om meer spieren te krijgen?
Focus op een gebalanceerd dieet rijk aan eiwitten, complexe koolhydraten, en gezonde vetten. Eiwitten zijn met name belangrijk voor spierherstel en -opbouw. Eet, train, rust, herhaal!

Welke supplementen heb ik nodig voor spieropbouw?
Supplementen zoals whey-eiwit, creatine en BCAA's kunnen nuttig zijn, maar zijn niet strikt noodzakelijk. Overweeg eerst je dieet en trainingsschema te optimaliseren en raadpleeg altijd een arts voor je aan supplementen begint.

Zet de volgende stap in je fitnessreis met onze Serious Fitness Lab app, boordevol schema's voor 50+'ers en tips. Onthoud, het is nooit te laat om te starten!

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download