Spiergroei

Spieropbouw schema voor beginners schrijven

Door Sander Kers30 augustus 2023 4 minEnglish 🇺🇸

Spieropbouw Schema voor Beginners – zelf schrijven of direct starten

Het is tijd om serieus aan de slag te gaan, sportieve fitness beginner! Als je op zoek bent naar hoe je een effectief spieropbouw schema schrijft om je fitnessreis te starten, ben je op de juiste plek.

Sterker nog, als je geen zin hebt om zelf een trainingsschema voor spiergroei te schrijven, staan er ruim 70 voor je klaar. Trainen voor spieropbouw is een geweldige manier om gespierder, sterker en fitter te worden. Hier volgt een overzicht van wat je moet weten om een effectief spieropbouw schema voor beginners te schrijven.

Hoe groeien spieren?

Spiergroei, ook bekend als hypertrofie, vindt plaats wanneer spiervezels een krachtinspanning moeten leveren die ze niet gewend zijn. Dat kan zijn in de vorm van een zwaarder gewicht liften, of door meer herhalingen te doen met een gewicht die jouw spieren gewend zijn. Tijdens krachttraining veroorzaken de herhalingen en sets bovendien een reeks microscheurtjes in de spiervezels. Het lichaam reageert op deze microtrauma's door ontstekingsprocessen te activeren, wat de spieren aanspoort om te herstellen en te groeien. Eiwitten, voornamelijk afkomstig uit voeding, spelen een cruciale rol in dit herstelproces.

Het herstelproces omvat de opbouw van nieuw spiereiwit, waardoor de spiervezels groter en sterker worden om zich aan te passen aan de opgelegde belasting. Dit resulteert in zichtbare en voelbare spiergroei na verloop van tijd, mits de juiste trainingsintensiteit, voedingsinname en herstel in acht worden genomen. Het is belangrijk om een geleidelijke verhoging van gewichten toe te passen in je training om voortdurende groei te bevorderen.

Lees hier in details hoe spieropbouw werkt.

Hoeveel dagen moet een beginner in de week sporten?

Als beginnende fitnesser is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Je spieren groeien immers tijdens het herstel. Begin daarom met 2 tot 3 dagen per week sporten. Dit geeft je spieren de kans om te groeien zonder overbelasting. Naarmate je sterker wordt, kun je langzaam het aantal dagen opvoeren. Denk als beginner niet dat vaker trainen voor meer spiergroei zorgt. De doelstelling van een effectieve training is om een beetje spierpijn te voelen. Een beetje spierpijn laat je spieren harder groeien dan veel spierpijn. Als je vaker dan 3 keer per week begint met trainen, zul je waarschijnlijk heel de week met veel spierpijn rondlopen en dat werkt averechts.

Conclusie: Een spieropbouw schema voor beginners start met 2 tot 3 dagen trainen en 4 tot 5 dagen rust.

Welke oefeningen moet je als beginner in je schema hebben staan?

Focus op basisoefeningen die meerdere spiergroepen aanspreken. Denk aan squats, lunges, push-ups, pull-ups, en shoulder presses. Deze oefeningen zijn geweldig om je hele lichaam te activeren en spiergroei te stimuleren. Vergeet niet om ook wat isolatieoefeningen toe te voegen om specifieke spieren, zoals de biceps en triceps, te targeten en de trainingsintensiteit gematigd te houden.

Barbell squat
De barbell squat is een hele goede basisoefening voor je bovenbeenspieren en billen. Er vindt beweging plaats in je heup-, knie- en enkelgewricht en al deze gewrichten moeten gestabiliseerd worden tijdens de uitvoering. Bovendien werken al je core-spieren enorm hard om je lichaam rechtop te houden. Deze compound oefening is niet voor niets een oefening die je in bijna ieder effectief spieropbouw trainingsschema terugvindt.

Push-up
Push-ups zijn een fantastische oefening voor beginners vanwege hun eenvoud en effectiviteit. Ze helpen bij het opbouwen van kracht in het bovenlichaam, waarbij je borst, schouders en triceps worden aangesproken. Deze oefening met lichaamsgewicht verbetert ook de stabiliteit van je kern, wat zorgt voor sterkere core-spieren. Bovendien kunnen push-ups eenvoudig worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus, wat ze een ideaal startpunt maakt in een spieropbouw schema voor beginners.

Hoeveel sets moet je als beginner per oefening doen?

Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met 2 of 3 oefeningen per spiergroep en 2 tot 3 sets per oefening. Doe in de regel 10 tot 15 herhalingen per set. Dit bereik is ideaal voor spieropbouw en het aanleren van nieuwe bewegingen. Als de oefeningen gemakkelijker worden, kun je geleidelijk het aantal sets verhogen en het aantal herhalingen veranderen. Je kunt zowel met 5 herhalingen spiergroei stimuleren als met 20. Hoe lager het aantal herhalingen hoe meer gewicht je kunt liften. Trainen met minder herhalingen en meer gewicht draagt bij aan een snellere krachttoename. Doe dit alleen als je de techniek van een oefening onder de knie hebt.

Hoe belangrijk is een warming-up voor spieropbouw?

Een warming-up is van cruciaal belang, ook al ben je een beginner. Het helpt je lichaam voor te bereiden op de training en vermindert het risico op blessures. Doe 5 tot 10 minuten cardio, gevolgd door wat lichtere sets van je eerste oefening(en). Zo krijg je je spieren warm en klaar voor actie.

Hoeveel spiermassa kun je als beginner opbouwen?

Onthoud dat ieder lichaam anders is. Als je met 5 sporters traint met hetzelfde spieropbouw schema, is er altijd één iemand die de meeste spiermassa opbouwt. Een mooi, maar ook ambitieus, streefgetal is om 1% van je lichaamsgewicht per maand te groeien. Zonder dat je middelomvang daarbij veel groter wordt, want dat is bijna volledig te danken aan vetmassa.

Voeding voor spieropbouw voor beginners

Om 1% van je lichaamsgewicht per maand te groeien zul je meer bouwstenen binnen moeten krijgen dan normaal. Ervan uitgaande dat je nu niet zwaarder of lichter wordt. Als beginner kun je 10 tot 20% extra calorieën eten dan onderhoud. Onderhoud is het aantal calorieën om de weegschaal hetzelfde te houden. Een aantal kerngetallen uit de literatuur zijn om 1.6 tot 2.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten; 0.5 tot 1.5 gram per kilo lichaamsgewicht vet en de rest uit koolhydraten te halen. Voor een geweldig overzicht van voeding voor spieropbouw raad ik het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei aan. Sowieso het duidelijkste boek over spiergroei, zonder flauwekul.

Extra tips voor een spieropbouw schema voor beginners

Als je een solide spieropbouw schema voor beginners wilt, onthoud dan dat consistentie de sleutel is. Luister naar je lichaam, geef het de juiste brandstof uit voedzame voedingsbronnen, en zorg voor voldoende rust. Met de tijd zul je merken dat je sterker wordt en je spieren beginnen te groeien.

Dus, waar wacht je nog op? Begin je fitnessreis vandaag met je eigen spieropbouw schema voor beginners. Voordat je het weet, zul je die progressie zien en je doelen bereiken. Veel succes en veel plezier tijdens het trainen!

Liever zelf geen spieropbouw schrijven maar direct starten?

Een effectief trainingsschema schrijven voor spieropbouw klinkt makkelijker dan dat het is. Daarom hebben wij in onze app ruim 70 spieropbouw schema’s voor beginners klaar staan. Alle schema’s zijn geschreven op basis van wetenschappelijk onderzoek (daarom zijn we een serieus lab) en je kunt ze doen in iedere gym. Geloof je ons niet? Test de app gratis en check het zelf. Iedere oefening is voorzien van alternatieve oefeningen, zodat je nooit hoeft te wachten. Het is tijd om serieus je spieren te laten groeien. Over een paar maanden ben je geen beginner meer en kijk je trots in de spiegel.

Veel gestelde vragen over spieropbouw voor beginners

Hoe ziet een goed trainingsschema eruit?
Een goed trainingsschema voor spieropbouw voor beginners omvat een mix van basisoefeningen en een paar isolatieoefeningen. Begin met 2 tot 3 dagen per week trainen en bouw geleidelijk op. Focus op het trainen van verschillende spiergroepen op verschillende dagen om je spieren voldoende hersteltijd te geven. 2 of 3 full body dagen is serieus een sterk begin.

Hoe begin je met spieropbouw?
Om te beginnen met spieropbouw, kies je een paar basisoefeningen zoals squats, push-ups en TRX-rows. Begin met een licht gewicht en werk aan je vorm voordat je meer gewicht toevoegt. Begin met 2 tot 3 trainingssessies per week en pas je voeding aan om voldoende eiwitten te krijgen.

Wat is de beste manier voor spieropbouw?
De beste manier voor spieropbouw is een combinatie van regelmatige krachttraining, voldoende eiwitinname, een gebalanceerd dieet en een goede nachtrust. Kies een trainingsschema dat past bij je niveau en houd je consistent aan het programma om resultaten te zien.

Hoeveel oefeningen moet een beginner doen voor spiergroei?
Voor spiergroei is het ideaal om als beginner per trainingssessie 2 tot 3 oefeningen voor grote spiergroepen en 1 tot 2 oefeningen voor kleinere spiergroepen te doen. Focus op de basisoefeningen die meerdere spieren tegelijkertijd aanspreken, aangevuld met isolatieoefeningen voor specifieke spieren.

Hoe maak je je eigen trainingsschema?
Om je eigen trainingsschema te maken, kies je oefeningen voor verschillende spiergroepen en verdeel je zo over 2-3 full body trainingsdagen. Zorg voor voldoende rust tussen trainingsdagen en luister naar je lichaam.

Hoe zie je er gespierd uit?
Om er gespierd uit te zien, is het belangrijk om consistent te trainen en goede voedingskeuzes te maken. Spieropbouw kost tijd, dus wees geduldig en train consistent. Je zult na verloop van tijd merken dat je lichaam sterker en gespierder wordt.

Kun je in 1 maand gespierd worden?
In één maand kun je enige verbetering in spierdefinitie en kracht zien, vooral als je nieuw bent met trainen. Echter, om aanzienlijke spiergroei te bereiken, heb je doorgaans meer tijd nodig en een consistente inzet voor training en voeding. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Kun je in 1 jaar gespierd worden?
Ja, met een serieus goed trainings- en voedingsschema kun je in één jaar aanzienlijke spiergroei bereiken, vooral als je consistent traint en goed eet. Resultaten variëren echter van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals genetica, inzet en je raadt het al: consistentie.

Hoe krijg je als beginner het snelst spiergroei?
De snelste spiergroei bereik je door een combinatie van factoren: regelmatige krachttraining met progressieve overbelasting, voldoende eiwitinname, voldoende rust en herstel, en een gebalanceerd dieet. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Ga minimaal een jaar serieus aan de slag om te zien hoe realistisch je doel is geweest.

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download