Spiergroei

Hoe groeien spieren? De ultieme gids voor spieropbouw.

Door Sander Kers5 september 2023 5 minEnglish 🇺🇸

hoe worden je spieren groter door krachttraining

Hoe Groeien Jouw Spieren: De Complete Gids voor Spieropbouw

In dit artikel lees je hoe jouw spieren groeien en waar een effectief trainingsschema voor spieropbouw aan moet voldoen.

Onderaan het artikel vind je ook de link naar onze Serious Fitness Lab voor meer dan 100 spiergroei schema's. Dan kun je direct aan de slag en weet je zeker dat je een effectief groeiplan hebt.

Luister ook: Serieus over Spiergroei (Spotify of Apple Podcasts)

Waardoor Groeien Spieren Echt?

Laten we beginnen met de conclusie, voordat we de diepte in duiken. Als je je afvraagt hoe je spiermassa toeneemt, moet je vooral focussen op deze drie pijlers:

 1. Mechanische spanning voor het initiëren van eiwitproductie (je spieren bestaan voornamelijk uit eiwitten).

 2. Voldoende bouwstoffen, met name eiwitten, voor daadwerkelijke eiwitproductie.

 3. Genoeg hersteltijd, variërend van gemiddeld 24 tot 72 uur.

Nu je het geheim kent, duiken we de details iin.

Mechanische Spanning: De Onmisbare Factor

Mechanische spanning betreft de stress of druk die je spieren ervaren wanneer je ze onder belasting plaatst, zoals bij gewichtheffen. Het is deze spanning die een signaal aan je spiercellen afgeeft om de eiwitsynthese te starten, wat essentieel is voor spiergroei. Eiwitsynthese is de aanmaak van nieuwe eiwitten, die gebruikt worden om spierschade te herstellen en je spieren te vergroten.

Hoe Krijg Je de Juiste Mechanische Spanning?

Effectieve mechanische spanning die zorgt voor spiergroei, krijg je op de volgende manieren:

 1. Activeer de groeirijke spiervezels: om effectief gebruik te maken van mechanische spanning, moet je groeirijke spiervezels activeren. Deze spiervezels worden in de regel actief door te trainen met zware gewichten (≥85% van je 1RM) en/of door te trainen tot bijna spierfalen. Ga ongeacht het aantal herhalingen (5 tot 20 herhalingen) door totdat je nog 1 tot 3 herhalingen in reserve hebt. Dat betekent dat wanneer je 12 herhalingen doet, je er 13 tot 15 mee zou kunnen als je echt tot het gaatje zou gaan.

 2. Vermijd Centrale Vermoeidheid: iedere set vermoeit niet alleen je spieren, maar ook je centraal zenuwstelsel. Juist dat laatste geeft signalen aan je spiervezels om actief mee te doen tijdens een set. Als die signaalkracht afneemt, wordt je set minder effectief. Een rustperiode van 2-3 minuten tussen sets is daarom aan te raden. Als je merkt dat je steeds minder herhalingen met hetzelfde gewicht kunt, dan rust je waarschijnlijk te kort en neemt je trainingseffectiviteit af.

Metabolische Stress: Het Mogelijke Geheime Ingrediënt?

Metabolische stress is het resultaat van oefeningen die je spieren tot het uiterste drijven en een ophoping van metabolieten zoals lactaat en waterstofionen veroorzaken. Dit geeft dat branderige gevoel dat je soms in je spieren voelt aan het einde van een set.

Is Metabolische Stress Nodig voor Spiergroei?

Hoewel de onderzoeksgemeenschap verdeeld is over het belang van metabolische stress voor spiergroei, lijkt het waarschijnlijk dat deze vorm van stress (een beetje) kan bijdragen aan de totale spiergroei, maar alleen in combinatie met mechanische spanning.

Spierschade: Noodzakelijk Kwaad of Slecht voor Groei?

Na een zware workout kunnen je spieren microscopische schade oplopen. Dit proces veroorzaakt ontstekingen en uiteindelijk spierpijn, bekend onder de term ‘Delayed Onset Muscle Soreness’ (DOMS).

Is Spierschade Nodig voor Spiergroei?

Er is enige controverse over de noodzaak van spierschade voor spiergroei. Overmatige schade kan leiden tot langere hersteltijden en kan zelfs contraproductief zijn voor spiergroei. Een beetje spierschade, aan de andere kant, is een soort graadmeter van een effectieve training. Ervaar je een klein beetje spierpijn, dan heb je het spiergroeiproces geactiveerd en zijn er zoveel mogelijk eiwitten over om je spieren te doen groeien. Simpeler gezegd. Veel spierschade (en daarmee veel spierpijn) kost een hoop eiwitten voor herstel naar de ‘vorige toestand’. Hoe meer eiwitten daarvoor worden gebruikt, des te minder eiwitten blijven er over voor groei.

Luister ook: minder spiergroei door meer spierpijn (Spotify of Apple Podcasts)

Stapsgewijze Aanpak voor Maximale Spiergroei

Volg deze stappen om je spiermassa te verhogen:

 1. Start met een goede warming-up: 5-10 minuten cardio en enkele lichte sets.

 2. Kies je gewichten zorgvuldig: richt je op relatief zware gewichten waarmee je 5 tot 15 herhalingen kunt doen en doe iedere set tot bijna spierfalen.

 3. Aantal herhalingen en sets: 3-5 sets van 6-12 herhalingen per oefening is een goede basis.

 4. Rust tussen de sets: houd een rustperiode van 2-3 minuten aan.

 5. Varieer je workouts: varieer je workouts pas na 4-8 weken. Hoe langer je een schema doet, des te effectiever die wordt voor spieropbouw.

 6. Herstel en voeding: zorg voor eiwitrijke voeding en voldoende slaap tussen de trainingen.

Lees ook: de belangrijkste variabelen voor spieropbouw.

Conclusie: Hoe Werk je Slim aan Spieropbouw?

Om effectief te zijn in je streven naar meer spiermassa, moet je:

 • jouw spieren een goede dosis mechanische spanning geven om de initiële prikkel voor de eiwitproductie te geven.

 • zorgen voor voldoende bouwstoffen en (extra) eiwitten om het herstel te ondersteunen.

 • voldoende hersteltijd inplannen tussen je workouts.

Daar heb je het, een uitgebreide gids over hoe spiermassa toeneemt en hoe spieropbouw werkt. Tijd om die kennis toe te passen en je doelen te bereiken.

100+ trainingsschema's voor spiergroei.

Heb je geen zin om zelf een trainingsschema voor spieropbouw te schrijven? Of wil je gewoon zeker weten dat je met een effectief spiergroei plan aan de slag gaat? Download dan onze app Serious Fitness Lab en start met een van de 100+ schema's voor spiermassa. Schrik niet, we helpen je ook bij het selecteren van het plan dat het beste bij je past. We onthouden iedere kilo die je tilt en elke training die je afvinkt. De link vind je onderaan of bovenaan deze pagina. Let's get serious.

Veelgestelde vragen over hoe je spieren groeien

Waar groeien je spieren sneller van? 
Spieren groeien sneller door progressieve overbelasting, gecombineerd met voldoende rust en juiste voeding.

Hoe kunnen spieren groeien? 
Spieren groeien door een goede dosis mechanische spanning, wel of niet in combinatie met metabolische stress en spierschade tijdens krachttraining, gevolgd door herstel.

Waar gaan je spieren van groeien? 
Je spieren groeien door een combinatie van effectieve krachttraining, adequate voeding en voldoende rust. Het belangrijkste is regelmaat. Mis geen trainingen en train met volle inzet.

Hoe lang duurt het voordat spieren groeien? 
Spiergroei is een langzaam proces en kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van individuele factoren.

Kun je na je 40e nog strak worden? 
Ja, het is mogelijk om na je 40e strak en gespierd te worden, al vereist het meer inspanning en een gerichter trainingsschema. Het is ook mogelijk om nog gespierder te worden als je veel ouder bent. Lees hier hoe spieropbouw werkt na je 50e. Kortom, ga naar die gym en train!

Wat stimuleert de spiergroei? 
Eiwitinname, voldoende slaap en niet te veel variatie in trainingsprikkels stimuleren spiergroei.

Hoe word je zo snel mogelijk gespierd? 
Snelle spiergroei vereist een goed ontworpen trainingsprogramma, correcte voeding en consistentie in je training. Probeer minimaal 3 keer in de week te trainen als je een beetje tempo in je spiergroei wenst.

Hoe vaak trainen voor spiergroei? 
Ideaal gezien 3-5 keer per week, afhankelijk van je trainingsintensiteit en herstelvermogen. Ook met 1 of 2 keer per week kun je spieropbouw stimuleren, alleen duurt het dan een stuk langer voordat je resultaat ziet.

Wat voel je als je spieren groeien? 
Je streeft iedere training na lichte spierpijn de dagen erna. Dit is waarschijnlijk de beste raadgever dat je een effectieve training hebt gehad. Te veel spierpijn werkt bovendien averechts. Je leest het goed, meer is niet beter, zelfs slechter.

Is cardio schadelijk voor spiergroei? 
Cardio is niet inherent schadelijk voor spiergroei, maar het kan interfereren als het overmatig wordt gedaan of zonder adequate voeding. Cardio verbrandt calorieën, die mogelijk moeten worden aangevuld om een calorie-overschot te behouden voor spiergroei. Als je doel is om spieren te kweken, focus dan op een gebalanceerde aanpak die zowel krachttraining als gematigde cardio omvat.

Hoe belangrijk is voeding voor spiergroei? 
Voeding is cruciaal voor spiergroei. Voor groei hebben spieren voldoende eiwitten nodig voor reparatie en wederopbouw. Een calorie-overschot is vaak nodig voor aanzienlijke spiergroei. Dit betekent dat je meer calorieën moet consumeren dan je verbrandt, en deze extra calorieën moeten komen uit een balans van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Wat is de rol van supplementen bij spiergroei? 
Supplementen kunnen helpen, maar zijn geen vervanging voor een goed dieet en trainingsprogramma. Eiwitshakes kunnen een handige bron van eiwitten bieden, en creatine en vertakte keten aminozuren (BCAA's) kunnen enkele voordelen bieden. De meerderheid van je voedingsstoffen zou echter uit volwaardig voedsel moeten komen.

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download