Oefeningen
Spiergroei

7 Effectieve Oefeningen voor Spieropbouw

Door Sander Kers6 november 2023 4 minEnglish 🇺🇸

man doet schouder oefening met barbell voor spieropbouw

7 Effectieve Oefeningen voor Spieropbouw en Gezonde Gewichtstoename

In de zoektocht naar een gespierder lichaam is het essentieel om de juiste balans te vinden tussen training en voeding.

In dit artikel vind je 7 serieuze oefeningen die helpen om je spieropbouwproces te versnellen. Uiteindelijk maken deze oefeningen deel uit van een gebalanceerd trainingsschema. Een oefening op zichzelf zorgt niet voor spiergroei. Een oefening is afhankelijk van de trainingsmethode, andere oefeningen in het schema en natuurlijk voeding en rust. Gelukkig hebben we meer dan 100 schema’s voor je klaar staan om je spieren sneller te laten groeien dan ooit.

Mogelijke Redenen Waarom Je Niet Zwaarder Wordt

Lukt het je niet om gespierder te worden, ondanks je inspanningen? Dit kan frustrerend zijn, maar er zijn verschillende factoren die je vooruitgang kunnen belemmeren. Misschien eet je niet genoeg calorieën of krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen. Het kan ook zijn dat je trainingsroutine niet gestructureerd of intensief genoeg is. Stress, slaapgebrek en hormonale onevenwichtigheden kunnen ook een rol spelen. Het is essentieel om deze mogelijke oorzaken te herkennen en aan te pakken om je doelen te bereiken. Vaak is het aanpassen van je trainingsplan, voedingsschema en/of aantal slaapuren de oplossing.

Trainen voor Spieropbouw

Het opbouwen van spieren is een kunst en wetenschap op zich. Het vereist niet alleen fysieke inspanning, maar ook kennis en begrip van hoe het lichaam werkt. Spieropbouw gaat verder dan alleen het uiterlijk; het draagt bij aan een betere algehele gezondheid, verhoogde stofwisseling en verbeterde lichaamsfuncties.

Alle spieropbouw schema’s op serious fitness lab zijn geschreven op basis van wetenschappelijk onderzoek. De schema’s zijn namelijk geschreven door Sander Kers, de schrijver van hét spiergroeiboek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei.

Lees ook: hoe groeien spieren - de ultieme gids voor spieropbouw

Waarom Deze Oefeningen om gewicht aan te komen

Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één oefening maakt nog geen bodybuilder van je. De volgende 7 oefeningen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun effectiviteit voor spieropbouw. Ze richten zich namelijk op de grote spiergroepen in het lichaam, wat resulteert in een maximale spiergroei en krachttoename.

Als je oefeningen doet voor grotere spiergroepen en voor meer spiergroepen tegelijk, is de kans op aankomen natuurlijk het grootst. Deze oefeningen vind je daarom ook vaak terug in slimme spieropbouw schema’s.

Lees ook: welke trainingsvariabelen voor spieropbouw zijn er?

Let op, er zijn natuurlijk veel meer effectieve oefeningen om aan te komen. Sterker nog, bijna iedere oefening kun je doen voor spiergroei. We maken hier alleen een sterke selectie van 7 basisoefeningen met de grootste impact.

De 7 Beste Oefeningen om Aan te Komen

Beste betekent zoals uitgelegd “beste”. In willekeurige volgorde 7 super oefeningen die in je spieropbouw schema thuishoren:

1. DEADLIFT

De deadlift is een van de meest effectieve oefeningen om spiermassa mee op te bouwen. Ze richten zich op de billen, benen, rug en core. Door regelmatig deadlifts uit te voeren, stimuleer je een groot deel van je spiergroepen. Een serieus slimme oefening als aankomen je doel is.

2. Squats

Squats zijn essentieel voor het versterken van de beenspieren. Ze richten zich niet alleen op de quadriceps, maar ook op de bilspieren en core. Voor een optimale gewichtstoename is het raadzaam om squats met gewichten uit te voeren.

3. Bankdrukken

Dit is een uitstekende oefening voor het opbouwen van je borstspieren. Door regelmatig te bankdrukken, versterk je ook je triceps en schouderspieren, wat bijdraagt aan spieropbouw van meerdere spiergroepen tegelijk.

4. Pull-ups (Optrekken)

Pull-ups zijn ideaal voor het versterken van de rugspieren. Ze kunnen in het begin uitdagend zijn, maar met consistentie en toewijding zul je merken dat je kracht en spiermassa snel toenemen. Lukt het je nog niet om pull-ups te doen? Doe dan Pulldowns.

5. Shoulder Press

De schouderdruk is perfect voor het opbouwen van de schouderspieren. Een sterke schouderpartij draagt bij aan een breder en meer gedefinieerd bovenlichaam. Mijn favoriete schouder drukoefeningen zijn staande Barbell of Dumbbell presses.

6. Barbell Rows

Deze oefening richt zich op veel spieren aan de bovenkant van je rug. Door barbell rows toe te voegen aan je routine, kun je een dikkere en sterkere rug ontwikkelen. Je kunt deze oefening natuurlijk ook met dumbbells doen.

7. Lunges

Je dacht toch niet dat we de lunges vergeten waren? Lunges met dumbbells of barbell zijn een van de beste oefeningen om veel spiergroepen aan te spreken. Misschien wel de effectiefste (en zwaarste) van allemaal: walking front rack dumbbell lunges…

Zonder voeding kom je niet aan

Voeding speelt een cruciale rol in spieropbouw. Zonder de juiste voedingsstoffen kan je lichaam geen spiermassa opbouwen, ongeacht hoe intensief je traint. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren. Daarom is het essentieel om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor herstel en groei. Koolhydraten leveren de energie die nodig is voor zware trainingssessies, terwijl gezonde vetten essentieel zijn voor hormoonproductie en algemene gezondheid.

Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat je zonder een calorisch overschot - dat wil zeggen, meer calorieën consumeren dan je verbrandt - niet in gewicht zult toenemen. Dit betekent dat je, naast het focussen op de kwaliteit van je voeding, ook voldoende moet eten om daadwerkelijk aan te komen. Vergelijk het met een metselaar. Je kunt een metselaar 500 stenen (eiwitten) per dag geven om een muur te metselen, maar zonder boterhammen (energie) zal de beste man geen serieus muurtje kunnen bouwen. Overweeg om maaltijdplannen te maken of een voedingsdeskundige te raadplegen om je te helpen bij het bereiken van je doelen.

Progressieve overload en andere trainingsmethoden om aan te komen

De 7 oefeningen om aan te komen in dit artikel, zijn zoals gezegd niet de enige oefeningen waarmee je spiermassa kunt opbouwen. Sterker nog, als je op deze oefeningen geen “spiergroei methodiek” toepast en niet goed eet, zul je er geen gram van aankomen. Lees daarom dit artikel over spieropbouw. Daarin lees je alles over het belang van progressieve overload en andere trainingsmethoden om aan te komen.

Wij zijn serieus over jouw spieropbouw

Wij hebben als doel om 50.000 sporters te helpen bij hun doelstellingen in de gym. Dus ook als je gewicht wilt aankomen. Voor spieropbouw hebben we nu, 6 november 2023, ruim 100 schema’s voor je klaar staan en dat aantal groeit maandelijks. De app houdt iedere kilo die je tilt bij, voorziet je van 650 oefeningenvideo’s en vertelt je precies wat je moet doen. Ben je klaar met je schema? Dan staat de volgende alweer klaar. Je spieren groeien sneller met een serieus plan! Serieus waar.

Veelgestelde vragen over oefeningen om aan te komen

Welke training is het beste om aan te komen?
Krachttraining is ideaal als je wilt aankomen. Door je spieren op te bouwen, verhoog je niet alleen je gewicht, maar krijg je ook een strakker en gevormder uiterlijk. Het is ook belangrijk om meer calorieën te consumeren dan je verbrandt om effectief aan te komen.

Check hier een gratis spieropbouw schema.

Hoe kan een dun persoon snel aankomen?
Het is essentieel om meer calorieën te eten en te kiezen voor voedzame tussendoortjes. Verhoog je eiwitinname om je spieren te ondersteunen. Combineer dit met regelmatige krachttraining in de sportschool, en je zult merken dat je spiermassa en gewicht toenemen.

Lees ook: wat zijn de effectien van creatine voor spieropbouw?

Kan een dun persoon aankomen door naar de sportschool te gaan?
Absoluut! Trainen met gewichten in de sportschool helpt enorm als je jouw spieren wilt opbouwen. In combinatie met een calorierijk dieet, kun je effectief in gewicht toenemen en er tegelijkertijd gezond en fit uitzien.

Waarom ben ik zo dun als ik veel eet?
Iedereen heeft een unieke stofwisseling. Sommige mensen verbranden gewoon sneller calorieën, zelfs als ze veel eten. Het kan ook een genetische factor zijn. Als je je zorgen maakt over je gewicht of gezondheid, is het altijd een goed idee om met een arts te praten.

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download