Gezondheid
Fitness

Hoe verminder je huidveroudering en rimpels?

Door Sander Kers11 september 2023 3 minEnglish 🇺🇸

De Ouder Wordende Huid: Meer Dan Alleen Rimpels

De huid is ons grootste orgaan en speelt een cruciale rol in onze algemene gezondheid. Maar wat gebeurt er precies met onze huid als we ouder worden? En hoe zorgt krachttraining voor minder zichtbare rimpels?

Wetenschappelijk onderzoek vertelt ons dat er talloze veranderingen plaatsvinden in onze huid als we ouder worden. Een daarvan is dat de epidermis, de bovenste laag van de huid, dunner wordt. Dat komt omdat de basale cellen minder actief zijn en simpel gezegd minder nieuwe huidcellen aanmaakt. Een zwakkere verbinding tussen de opperhuid en de huid daaronder. Dit maakt de huid vatbaarder voor scheuren en infecties.

Waarom Rimpels Ontstaan en Wat de Zon ermee te Maken Heeft

Het verlies van elasticiteit in de huid is een andere grote speler als het gaat om huidveroudering. De dermis, de laag onder de opperhuid, wordt dunner en het netwerk van elastische vezels neemt af. Wat is het resultaat? Je huid wordt zwakker en minder veerkrachtig, wat leidt tot het ontstaan van verzakkingen en rimpels. Deze effecten zijn het meest opvallend in delen van je lichaam die veel aan de zon zijn blootgesteld. De UV-stralen van de zon kunnen het verouderingsproces van de huid versnellen, dus het is cruciaal om je huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème.

Je Immuunsysteem en Huidveroudering

Het ouder worden heeft niet alleen effect op hoe je huid eruitziet, maar ook op hoe deze functioneert. Het aantal dendritische cellen, ook wel bekend als Langerhans-cellen, neemt af tot ongeveer de helft van wat iemand van 21 jaar zou hebben. Deze cellen zijn belangrijk voor je immuunsysteem. Een afname kan leiden tot een verminderde weerstand tegen huidbeschadiging en infectie.

Bovendien neemt het herstelvermogen van de huid af. Een eenvoudige, ongeïnfecteerde blaar die voor een jongvolwassene 3 tot 4 weken nodig heeft om te genezen, kan bij iemand tussen de 65 en 75 jaar 6 tot 8 weken duren. Dit langzamere herstelproces betekent dat er een groter risico is op terugkerende infecties. Een trage genezing kan de algehele gezondheid negatief beïnvloeden en kan zelfs leiden tot chronische huidaandoeningen.

De Rol van de huid voor vitamine D3 en calcium

De productie van vitamine D3 door de huid neemt ook af met zo'n 75% als we ouder worden. Dit is problematisch omdat vitamine D3 essentieel is voor de opname van calcium en fosfaationen, die op hun beurt weer belangrijk zijn voor spier- en botsterkte. Zonder voldoende vitamine D3 kunnen ouderen last krijgen van spierzwakte en verminderde botdichtheid. Krachttraining gaat spierzwakte en een verminderde botdichtheid tegen en dat is je eerste reden om aan fitness te doen als je ouder wordt.

Je raakt warmte moeilijker kwijt: Bloedtoevoer en Zweetklieren

Naarmate we ouder worden neemt ook de bloedtoevoer naar de huid af. Dit resulteert in een kouder voelende huid en sommige temperatuur-gevoelige receptoren geven dat signaal door waardoor een persoon zich koud kan voelen, ook al heeft zij het warm. Daarnaast neemt de werking van zweetklieren af, waardoor het lichaam minder efficiënt warmte kan verliezen. Dit kan gevaarlijk zijn bij overmatige inspanning of hoge temperaturen. Zorg daarom dat je na een krachttraining sessie de tijd neemt om af te koelen. Je bent warmer dan je denkt.

Waarom Krachttraining Essentieel Is Voor Een oudere huid en in strijd tegen rimpels

Je zou het misschien niet direct denken, maar krachttraining kan een positieve impact hebben op een dunne, ouder wordende huid. Hoe? Spieren die sterker en groter worden, duwen van binnenuit tegen je huid. Dit kan de huid een strakkere, meer jeugdige uitstraling geven. Vergelijk het met het opblazen van een ballon. Meer lucht zorgt voor en strakkere ballon en meer spiermassa voor minder zichtbare rimpels. Krachttraining kan bovendien de afname van spiermassa door ouderdom tegengaan, wat een positieve invloed heeft op je algehele gezondheid en welzijn.

Je Partner in Huidveroudering: Serious Fitness Lab

Om je huidversterking serieus te nemen, heeft Serious Fitness Lab meer dan 100 wetenschappelijk onderbouwde trainingsschema's klaarstaan. Deze schema's zijn speciaal ontwikkeld om je spieren en botten te versterken en dus indirect ook je huid een jeugdiger uiterlijk te geven. Onze belofte is eenvoudig: train slim, leef hard en zeg vaarwel tegen huidveroudering. Je kunt op elk moment opzeggen, die belofte nemen we serieus. Dus waar wacht je nog op? Download nu onze app en begin vandaag nog aan verjonging!

Veelgestelde vragen over huidveroudering en rimpels

Wat werkt echt tegen rimpels?
Serieus, zonbescherming is je eerste verdedigingslinie tegen huidveroudering. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF, zelfs op bewolkte dagen. Verder is een gezond dieet rijk aan antioxidanten en regelmatige lichaamsbeweging, zoals krachttraining, essentieel. Roken is ook geen goed idee als je een jonge huid wenst.

Kun je huidveroudering terugdraaien?
100% terugdraaien is helaas niet mogelijk, maar je kunt wel de tekenen van veroudering serieus verminderen. Dermatologische behandelingen zoals fillers en lasertherapie kunnen mogelijk, tijdelijk, effectief zijn, net zoals het gebruik van huidverzorgende producten je huid iets jonger kunnen doen lijken. Het aanmeten van een gezonde levensstijl draagt op de lange duur het beste bij. Hoe vroeger je begint om je huid gezond te houden, des te meer profijt heb je er later van.

Welke voeding tegen huidveroudering?
Kies serieus voor voeding die rijk is aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Denk aan groenten en fruit zoals blauwe bessen, spinazie en sinaasappels. Omega-3 vetzuren in vis en noten zijn ook goed voor een gezonde, stralende huid.

Welke natuurlijke stof vertraagt het verouderingsproces?
Resveratrol, te vinden in rode wijn en donkere chocolade, heeft een mogelijk anti-verouderingseffect volgens sommige studies. Let op, volgens sommige studies. PS overdrijf het niet, balans is het belangrijkst. Een gezonde levenstijl, goede nachtrust, voldoende hydratatie, niet verbranden door de zon en niet roken hebben veel meer invloed op het verouderingsproces van de huid.

Hoe krijg je rimpels snel weg?
Instant oplossingen zijn vaak niet blijvend, maar hydraterende crèmes met retinol kunnen helpen om rimpels te verminderen. Voor een meer ingrijpend en langdurig effect kun je dermatologische behandelingen overwegen. Het beste blijft goed slapen, voldoende water drinken, gezond eten, sporten, niet roken en niet verbranden.

Wat slikken tegen rimpels?
Collageensupplementen krijgen veel aandacht en kunnen een extra duwtje geven voor een strakkere huid. Echter, een gebalanceerd dieet, een goede nachtrust en hydratatie zijn veel belangrijker. Onze app kan je helpen om serieus bezig te zijn met je lichaam én je huid door middel van krachttraining.

NEEM JE GYM ROUTINE SERIEUS

Ontdek nieuwe trainingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en track iedere minuut die je traint en elke kilo die je tilt.

Scan de code met je telefoon om de app te downloaden in de appstore.

Of gebruik seriousfitnesslab.com/download